Kaliteli ve Özgün İçerik Üretmek
Blog ve blogculuğun çığ gibi büyüdüğü ve açıkçası durdurulamadığı bir dönemdeyiz. Bu durum etrafımızdaki pek çok kişide bir blog yazan kişiler görmemize sebep oluyor. Şu an yazmayan kişiler bile aklının bir köşesinde bir şeyler karalamak gibi bir düşünce barındırıyor genellikle.
Peki ne kadar nitelikli yazılar yazıyor insanlar? Blogculuk sadece kendinden istekli yazarların ürettiklerinden ibaret değil. SEO gibi amaçlar doğrultusunda üretilen yeni web günlükleri, yani paravan siteler mevcut. Bu sitelerde yayımlanan yazılara bakarsanız genelde kopya içerik ve tek amaçları hafiften de olsa Google Arama Motoruna bu paravan sitelerin tanıtılması. Ardından bu paravan sitelerden ana siteye gönderilecek “backlink” tipindeki araçlarla ana sitenin değerini artırarak arama motorlarında yükselmek amacına hizmet ediyor paravan siteler ve bloglar. Bu durum doğal olarak gereksiz ve niteliksiz içeriklerle interneti hızlıca çöplüpe dönüştürmeye devam ediyor.
Bu gibi amaçlarla kurulmuş blogların haricine baktığımızda gene kalitesiz ya da gereksiz içeriklerle zenginleştirilen fakat Google’ın seveceği tarzda yayım yapan bloglar da mevcut. Örnek vermek istemiyorum fakat, içinde ne doğru düzgün bilgi bulunan ne de bir yorum ya da inceleme içeren blogların SEO çalışmaları sonucu gene Google’da yükselerek hit elde etmesi ve bu şekilde reklam geliri elde edebilmesi amacıyla kurulmuş tonlarca blog var. Sadece reklam geliri değil de backlink ya da tanıtım yazısı satışı ile de gelir sağlayabilmek için çalışan bu bloglar bir de utanmadan orada burada saçma sapan sloganlarla iş yapıyorlar ki, zaten genelde bu tip blogların sürekli takipçileri yok denecek kadar az. Bu tip bloglar genelde arama motorlarından gelen anlık ve tek defalık hitlere sığınıyorlar. Niteliksiz içerik üreten bu bloglar genelde yararsız oluyorlar.
Bunun dışında kalan gerçekten kaliteli bloglar ise genelde sıkı bir takipçi portföyüne sahipler. Sıkı takipçileri olan blogların da zaten doğrudan elde edeceği arama motoru ya da Alexa avantajları saçma sapan içerik üreterek bu tip amaçlar doğrultusunda çalışan bloglara göre çok daha iyi bir strateji izliyorlar. Zaten esas amaçları genelde sadece yazmak, paylaşmak, üretmek olan daha bilinçli diyebileceğimiz bu kesimin bol ziyaretçi gibi bir amaçları da yok. Dolayısıyla gerçek bir şeyler ve eşsiz yazılar çıkaran yazarlara sahip bu bloglar bulunması zor olsa da bir bulundu mu hemen takibe alınması gerekn bloglar. Bu gibi bloglar sinema, edebiyat, dizi, ekonomi, görsel sanatlar gibi alanlarda yoğunlaştığı gibi, kişisel hayat hikayelerini de barındırabiliyorlar. Nİtelikli ve özgün yazılar çıkaran bloglar kimi zaman birden fazla yazar barıdırabiliyorlar ve bu şekilde çalışanlar daha özgün ve daha güncel ve kesinlikle kayda değer içerik üretmekteler.
Peki nedir bu nitelikli içerik? Öncelikle bir nitelikli içeriğin sahip olması gereken şey bilgidir. Bilgi vermek ön şartının ardından bir içerik kesinlikle daha önce yazılmamış yani özgün olmalıdır. Özgünlüğün haricinde bir ineleme, düşünce ya da yorum içeren yazı ise ana konu hakkında bilgiler verilmeli ve bunun üzerine yorum yapılmalıdır. Gerektiği zamanlarda resim veya video gibi görsel materyallerle de desteklenmesi yerinde bir hareket olur. Biçimsel olarak başlıklara ayrılabilecek bu yazıların “on page SEO” mantığıyla gereken yerlerin farklı renklerde yazılması, kalınla ya da altı çizili bir biçimde üretilmeleri hem görsellik (okunabilirlik) açısından hem de arama motorları açısından da faydalı olur. Bunun dışındakopya içeriğe karşı kesinlikle taviz verilememeli ve kopya içerik yayınlanmamalıdır. Yayınlanırsa, kesinlikle kaynak gösterilmelidir. Kopya olmayan son derece özgün yazılarda dahi yararlanılan kaynaklar yazının sonunda gösterilmeli ve kısaca bahsedilmelidir. Eğer ki bir konu hakkında yazacaksanız daha önce o konu hakkında araştırma yapmalı, materyaller toplamalısınız. Yazdığınız konu çok uzun bir yazı üretmenizi gerektiriyorsa bu yazıyı parçalara bölüp bir “yazı dizisi” halinde sunabilir ve her yazıya bir sonraki ve bir önceki içeriğinizin linkini ekleyebilirsiniz.
Bu gibi yöntemler kullanarak ürettiğiniz içeriği hem Google sever hem de okuyucunun geri dönüşü ve sizleri referans alış oranı artar. Takipçi kazanırsınız ve bence en önemlisi bir şeyler öğretir ve kendiniz de bir şeyler öğrenmiş olursunuz, ki bu gerçekten mükemmel bir duygudur. İyi bloglamalar.🙂