Kalp Krizinde İlk Müdahale Nasıl Yapılmalı?
Ülkemiz kalp krizi vakalarının süregelen olarak gördüğünüz bir coğrafyadadır. Genel olarak kalp krizini etkileyen alkol, sigara, beslenme bağımlılıkları ve spor faaliyetleri konusu ile alakalı ne makalek ki istenilen düzeyde değiliz.
Hal bu tür olunca kalp krizi olaylarını her an yaşamamız olası. Peki kalp krizi geçirirseniz ya da yanınızda birisi kalp krizi geçirirse ilk yardım olarak nasıl araya girmek edeceğinizi hiç düşündün mü?
Çok zor değil yalnızca birkaç kolay bilgi ile kalp krizi vakalarına erken araya girmek edebilir ve yaşam kurtarabilirsiniz. Şimdi dilerseniz bu kısacık konuyu okuyarak kalp krizi ile alakalı yeterli donanıma sahip olabilirsiniz.
Kalp krizi esnasında neler yapılmalı? Kriz hemen acil araya girmek nasıl olmalıdır?
Ani kalp damarı tıkanmasına bağlı olarak meydana çıkan kalp krizinde en mühim nokta, göğüs ağrısı gibi bulgular meydana çıkar çıkmaz bireyin tam donanımlı bir hastaneye başvurması ve sıhhat yardımı almasıdır.
Ölümlerin yarısı kalp krizi başladıktan ileri ilk saat içerisinde meydana çıkar. Bu amaçla olası olan en kısa sürede kalp krizine araya girmek edilecek düzeyde bir sıhhat kuruluşuna başvurmak çok mühimdir.
Kalp Krizi Tedavisine ne kadar erken başlanırsa, tıkanan damarı açıcı tedavi yöntemleri de kısa sürecektir ve kalbin hasar görmesinin önüne geçilmiş olur. Hastaya hastanede araya girmekde mühim olan süratli tanı konması ve araya girmeknin ideal bir şekilde yapılmasıdır.
Kalp Krizi Geçirirseniz Yapabilecekleriniz
- Öncelik ile ağrı başladığı anda telefonla yakınlarınızı arayarak hali haber verin.
- Bulunduğunuz yerin kapısını Aralık bırakın. Bu, yardım etmeye istikbal olan bireyin işini kolaylaştırmış olur.
- Kuvvetli öksürük geçici olarak kan akımını artırabilir. Kendini yeni gösteren bir pıhtıyı yerinden sökme olsılığı çok düşük olsa da burun deliklerinizi kapatarak güçlü biçimde öksürün.
- Hepimizin evinde olması gereken aspirin varsa, bir bardak su ile için.
- Bunun dışında mutlaka bir şey yiyip içmeyin.
- Pencereyi açarak odaya oksijen girmesini sağlayın.
- Yardım gelmesini, yatarak ya da oturarak bekleyin. Kesinlikle ayakta beklemeyin. Çünkü kalp krizi ile hastaneye gelen bir hastanın bir travma problemi olmaması gerekir. Eğer şahıs düşerek kafasını çarpmışsa, kalp krizi ile alakalı yapılacak tedaviler, kafaya alınan vuruş namacıylaiyle yapılamayabilir.
- Ağrıyı azaltmak amacıyla egzersiz yapmayın.
- Soğuk ya da sıcak suyun altına mutlaka girmeyin. Genellikle soğuk su bu tür hallerde çok tehlikelidir. Çünkü kalp damarlarını büzer ve tıkalı olmayan damarların da daralmasına namacıyla olabilir.
Birisi Yanınızda Kalp Krizi Geçirirse Yapmanız Gerekenler
- Sıhhat deneyiminiz yoksa kalp krizi yaşamış birine araya girmek etmeyin, diğer hastalara ya da kendinize ait kalp ilaçlarını vermeyin.
- Derhan 112 Acil servisini arayarak ambulans yardımı isteyerek hastayı en yakın tam donanımlı bir hastaneye ulaştırın.
- Bu esnada, kalp krizi yaşamış bireyi ideal bir yere yatırın.
- Ayaklarını kalp düzeyinin üstüne kaldırarak, kalbe daha çok kan akışının olmasını sağlamaya çalışın.
- Üstünüzdeki dar kıyafetleri gevşetin, kravatı çözüme ulaştırmak gibi yardımlarda bulunun.
- Önemli olan, hastayı araştırma ve tedavilerinin, yerinde ve ideal şekilde gerçekleşebileceği bir hastaneye ulaştırmanızdır.
Bu makale kalp krizine araya girmek, kalp krizine ilk yardım, kalp krizine karşı aspirin, kalp krizine ne iyi gelir, kalp krizine ilk yardım nasıl yapılır, kalp krizinde yapılması gerekenler, kalp krizinde yapılacaklar ilk yardım araya girmek nasıl olmalı, kalp krizi yaşamışe ne yapılmalı konusu ile alakalı makalelmıştır.