Tüp Bebek Nedir?
Tüp bebek uygulaması, bayan ve erkeğe ait üreme hücrelerinin artık meni hücresi (sperm) ve yumurta hücresinin (oosit) beden dışında (laboratuvar ortamında) döllendirilmesi prosedürüdir. Bu döllenmiş olan yumurta hücreleri (embriyo) belli bir sayıda seçilerek rahim amacıyla yerleştirilir.
Tüp bebek normal yollar ile hamile kalamayan anne adaylarına yapılan yardımcı bir üreme tedavisidir. Erkekten alınan spermlerle bayandan alınan yumurtanın laboratuvarda beden sıcaklığındaki bir ortamda 48 saat bekletilmesi neticesi yumurtaların aşağı yukarı %50 sinde döllenme oluşur. Bu döllenmiş yumurtalar embriyo (cenin) olarak adlandırılır ve meydana gelen embriyoların rahme aktarılması prensibine dayanır.
Tüp bebek prosedürü neticesi doğan ilk bebek ise, Dr. Patrick Steptoe ve Dr. Robert Edwards doğrulusunda tasarlanan IVF tekniği yardımıyla 1978′ de İngiltere’de Dünya’ya gelmiştir. Bu yolla doğan ilk bebek olan Louise brown çoğu çift amacıyla umut kaynağı olmuştur. Normal şartlarda bir bayan yumurtlama saatinde 1 ya da 2 yumurta geliştirmesine karşın, IVF gibi yardımcı üreme teknikleriyle, döllenen yumurta adedi ve ilerleyen embriyo adedinin arttırılması hedefi ile yumurtalıklar ilaçlarla uyarılarak yumurta adedi arttırılır.
Hangi Hastalara Tüp Bebek Uygulanır ?
Her iki tüpü tıkalı yada ameliyatla alınmış olan kişiler; Sperm hücresinin yumurta hücresine ulaşıp onu dölleme talihi olmadığı durum.
Polikistik Over Sendromu; Yumurtlama sorunu olan kişiler
Şiddetli Endometriozis Vakaları; Kadınların derli toplu adet olmasını sağlayan, endometrium adı verdiği rahim amacıyladeki zar dokusunun rahim içi dışına, yumurtalıklara, karın içi zarına ya da tüplere yerleşmesi haline Endometriozis denir. Rahim dışı bölgelerde adet zamanlarında meydana gelebilecek kanamalar neticesi tüplerde, karın zarında yapışıklıklar ve yumurtalıklarda kist oluşumu görülebilir. İlerlemiş endometriozis vakalarında tüp bebek tedavisi gerekebildiği gibi, bilhassa 35 yaşını geçmiş, çocuk sahibi olamayan endometriozis hastalarımız amacıyla de tüp bebek tedavisi ilk alternatif olabilmektedir.
Spermdeki sayı, hareket ya da normal sperm seviyesindaki (morfolojik) düşüklük; Sayı, hareket ya da normal sperm seviyesindaki düşüklük sorunları hem ayrı ayrı, hem de beraber görünebilirler. Hastanın sperm adedi ve hareketi normal ancak normal görünümdeki sperm seviyesi sınırın altında ise hastaya tüp bebek tedavisi gerekmektedir.
Rahim içi aşılama ile netice alınamayan hastalar; Eğer rahim içi aşılama tekniği üç ile dört denemeden sonra başarılı bir netice vermez ise, hasta tüp bebek uygulamasını tercih edebilir.
Sebebi Açıklanamayan Kısırlık Vakaları; Kısırlık vakalarının %20 lik bir seviyesi, tüm incelemelera karşın açıklanamamaktadır. Bu gibi hallerde, bilhassa 36 yaş ve üzerindeki bayan hastalarda, tüp bebek tedavisi düşünülmektedir.
Yaygın karın içi yapışıklıkları olan bayanlarda tüp bebek uygulanır.
Kadının 40 yaş üzerinde bulunduğu ve hamile kalınamadığı hallerde tüp bebek uygulanır.
Çiftin korunmadığı ve çocuk talebi olmasına karşın 1-2 sene süre ile hamile kalınamadığı hallerde tüp bebek uygulanmaktadır.